bootstrap builder

KLASSIEK: 21-01-2018
Henk Zwart & Herman Peenstra / Oer Schubert
(Friestalige voorstelling)

Na het succesvolle muziektheaterprogramma 'Lytse Fryske Winterreis', gebaseerd op Schuberts liederencyclus 'Winterreisse', presenteerden Henk Zwart en Herman Peenstra hun programma 'OER SCHUBERT'.

Een ‘theatraal concert’ zo noemt zanger en verteller Henk Zwart de voorstelling die hij samen met accordeonist en pianist Herman Peenstra speelt. Voor hem geen wonder. Hij komt uit het theater, maakte meer dan 20 jaar deel uit van het spraakmakende ‘Suver Nuver’.
Henk Zwart is nu acteur, speelde in de jubileumvoorstelling van Tryater,  en is regisseur en zanger. Bij zijn zanglessen zong hij liederen op muziek van Schubert. Heel mooi vond hij, alleen de Duitse teksten raakten hem niet zo. Toen hij Friese teksten tegenkwam werd het anders. Samen met Herman Peenstra maakte hij al eerder een programma over de Oostenrijkse componist die van 1797 tot 1828 leefde.
De veelzijdige musicus Peenstra speelde met Di Gojim Jiddische muziek, deed met Hoite Pruiksma mee aan een koorproject bij het haventje van Laaksum en reisde de hele wereld af om mee te spelen met volksmuziek. Henk Zwart is in ‘Oer Schubert’ een acteur die Schubert speelt en allerlei verhalen over het korte leven van de componist vertelt en bezingt. De voorstelling is geheel Friestalig.